Skip to main content

Παιδοδοντία

Kids Teeth

Η Παιδοδοντία είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την παρακολούθηση της υγείας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας των παιδιών και των εφήβων.

Τα νεογιλά δόντια των παιδιών παρουσιάζουν αρκετές διαφορές από τα δόντια των ενηλίκων ταυτοχρόνως η στοματική κοιλότητα των παιδιών βρίσκεται σε διαρκή μεταβολή, καθώς το παιδί αναπτύσσεται και τα παιδικά δόντια πέφτουν δίνοντας τη θέση τους στα μόνιμα. Παράλληλα το ίδιο το παιδί περνάει συνεχώς σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης και ικανότητας αντίληψης όσων συμβαίνων στον εξωτερικό κόσμο και συνειδητοποίησης του εαυτού του. Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό ο οδοντίατρος – παιδοδοντίατρος, να είναι ευαισθητοποιημένος, ώστε να μπορεί να προσαρμόζει την επικοινωνία του με το παιδί.

Στην κλινική Dent4All Οδοντιατρική Μέριμνα παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:

  • Παρακολούθηση της στοματικής υγείας παιδιών ηλικίας από 3 ετών και άνω. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη και στην απόκτηση σωστών συνηθειών στοματικής υγιεινής και διατροφής
  • Ένταξη του παιδιού σε ένα προληπτικό πρόγραμμα παρακολούθησης των δοντιών με τακτικές φθοριώσεις και καλύψεις οπών-σχισμών στα πρώτα μόνιμα δόντια (προληπτικά σφραγίσματα)
  • Tην αντιμετώπιση τερηδόνας νεογιλών και μονίμων δοντιών – Σφραγίσματα – Απονευρώσεις νεογιλών – Τοποθέτηση ανοξείδωτων στεφανών
  • Tην αντιμετώπιση τραυμάτων δοντιών
kids teeth

Στην κλινική Dent4All Οδοντιατρική Μέριμνα δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εγκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί, ώστε τόσο η επίσκεψη για τον έλεγχο των δοντιών όσο και η θεραπευτική επέμβαση, να είναι τελικά μια ευχάριστη βόλτα!

Προληπτικό πρόγραμμα παρακολούθησης δοντιών

Στόχος ενός προληπτικού προγράμματος για παιδιά είναι η αποφυγή εμφάνισης τερηδόνας κατ’ αρχήν στα νεογιλά και στη συνέχεια στα μόνιμα δόντια, καθώς και η αποφυγή εμφάνισης ουλίτιδας.
Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι οι τακτικές φθοριώσεις, τα προληπτικά σφραγίσματα, ο έλεγχος των διατροφικών συνηθειών και η εκμάθηση σωστής στοματικής υγιεινής δηλαδή σωστού τρόπου καθημερινής φροντίδας των δοντιών.

Φθορίωση

Τα παιδιά είναι η πρώτη και σημαντικότερη ομάδα που πρέπει να κάνει φθορίωση. Η αγωγή αυτή πρέπει να ξεκινά στα τρία χρόνια. Η φθορίωση είναι μία διαδικασία απλή και ασφαλής και συνήθως γίνεται δύο φορές το χρόνο. Σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας πρέπει να γίνεται 3-4 φορές το χρόνο.

Η τοπική φθορίωση γίνεται στο ιατρείο με σκευάσματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο και δρουν με διαφορετικό τρόπο από τα φθοριούχα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο και στόχο έχει να εκμεταλλευθεί τις αντιτερηδονικές ιδιότητες του φθορίου. Η δράση του φθορίου είναι κυρίως τοπική. Απορροφάται από την αδαμαντίνη των δοντιών και την κάνει πιο ανθεκτική απέναντι στα οξέα που παράγουν τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα. Συγχρόνως έχει ήπια αντιμικροβιακή δράση.
Ο οδοντίατρος – παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί φθόριο είτε σαν ζελέ το οποίο εφαρμόζει με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων είτε σαν βερνίκι φθορίου το οποίο επαλείφει στα δόντια.

Kids Teeth

Προληπτικά σφραγίσματα ή sealants

Οι πρώτοι μόνιμοι τραπεζίτες εμφανίζονται στο στόμα των παιδιών στην ηλικία των 6 ετών και δεν αλλάζουν ξανά. Για το λόγο αυτό προστατεύουμε αυτά τα σημαντικά δόντια με ένα λεπτό στρώμα λευκού σφραγίσματος, το οποίο έρχεται και καλύπτει τις αύλακες και τα βοθρία του δοντιού, όλες δηλαδή τις επιφάνειες όπου παγιδεύονται οι τροφές και ξεκινάει η τερηδόνα. Είναι μια απλή, γρήγορη διαδικασία, που γίνεται χωρίς τη χρήση τροχού και παρέχει σημαντική προστασία.

Teeth

Κλείστε ηλεκτρονικά το ραντεβού σας! ραντεβου