Dental repair

Η ανορεξία και η βουλιμία είναι διαιτητικές διαταραχές. Διαιτητική διαταραχή ορίζεται η επίμονη αποφυγή από το φαγητό με σκοπό το αδυνάτισμα.
Η ανορεξία μπορεί να έχει δύο κλινικές μορφές είτε ως αυστηρά περιοριστική δίαιτα είτε ως δίαιτα με χαρακτηριστικά αρκετού φαγητού αλλά με έντονη τη φάση της εκκένωσης του γαστρεντερικού συστήματος με τη χρήση καθαρτικών.
Βουλιμία είναι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού και η από μέρους του ανθρώπου πρόκληση εμετού με σκοπό να μην πάρει βάρος. Σε μερικά άτομα είναι δύσκολο να διακρίνουμε τον τύπο της διαιτητικής διαταραχής εάν πρόκειται για ανορεξία ή βουλιμία.
Εάν το υπερβολικό φαγητό και η πρόκληση εμετού γίνεται για περισσότερο από 2 φορές τη βδομάδα και για τουλάχιστον 3 μήνες τότε θεωρείται το άτομο βουλιμικό. Η ανορεξία προσβάλλει συνήθως γυναίκες εφηβικής ηλικίας ενώ η βουλιμία 20-30 ετών. Έχουν ψυχογενές υπόβαθρο. Η ανορεξία μπορεί να προκαλέσει και το θάνατο.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στα δόντια μελέτες έδειξαν υπερώιες διαβρώσεις δοντιών σε ανθρώπους με διαιτητικές διαταραχές που προκαλούσαν εμετούς.
Επιπλέον υγιεινού τύπου δίαιτες που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδών και χυμούς όξινων φρούτων αυξάνουν το κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών.

Νεαρή ασθενής 23 ετών προσήλθε στη κλινική μας για προληπτικό έλεγχο. Επισημάναμε αμέσως τη σημαντική διάβρωση των υπερωίων επιφανειών των προσθίων δοντιών που σε κάποιες περιοχές επεκτεινόταν και στις κοπτικές ακμές.

Προχωρήσαμε στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού από όπου προέκυψαν σημαντικές πληροφορίες διαιτητικής διαταραχής. Η ασθενής κατανάλωνε καθημερινά για 10 μήνες σημαντική ποσότητα γκρέιπ-φρουτ, έκανε δίαιτα χαμηλής θερμιδικής αξίας με πολύ μικρά γεύματα και ανέφερε περισσότερους από 4-5 φορές τη βδομάδα εμετούς είτε που προέκυπταν μετά τη λήψη ενός ελάχιστα μεγαλύτερου γεύματος είτε τον προκαλούσε μόνη της για να μην παχύνει.
Η σωματική της διάπλαση ήταν αρμονική και προσπαθήσαμε να καταδείξουμε το ψυχογενές αίτιο και πως οι συνήθειες αυτές θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές όχι μόνο για τα δόντια αλλά και για την ίδια.
Το σημαντικό είναι πως από τότε έχει αλλάξει εντελώς συνήθειες.

  • Με δεδομένο πως θα άλλαζε συνήθειες προς το κανονικό και δεν θα συνέχιζαν τα διαβρωτικά φαινόμενα επιλέχθηκε να γίνουν υπερώιες όψεις πορσελάνης.
  • Οι όψεις πορσελάνης είναι εξ ορισμού ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.
  • Συγκεκριμένα στο περιστατικό ήταν ελάχιστος έως καθόλου ο τροχισμός των δοντιών, ταυτόχρονα αλλάξαμε με όψη πορσελάνης το σχήμα του αριστερού κυνόδοντα σε πλάγιο μιας και υπήρχε συγγενής έλλειψη πλαγίου.

Το τελικό αποτέλεσμα ικανοποίησε την ασθενή.